flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Довіра до судів не виросте, поки люди бояться йти у присяжні

02 жовтня 2015, 06:57

 Коли в Україні буде розвинений суд присяжних, і народ дійсно буде брати активну участь у цьому процесі, з часом рівень довіри до системи правосуддя дуже сильно виросте, заявив в ефірі радіостанції Голос Столиці адвокат Єгор Штокалов.

У Київській міській раді закликають українців ставати присяжними в судах. Але ось громадяни подавати свої кандидатури не поспішають. Про це заявив секретар Київради Олексій Резніков. Сам він пов'язує це з тим, що люди розчаровані в системі, тому й не хочуть зв'язуватися з судовими інстанціями. Хоча, за законом присяжним за виконання обов'язків у суді виплачується винагорода: повинні відшкодовуватися витрати на проїзд і наймання житла, виплачуватися добові. А час виконання присяжним обов'язків у суді зараховується до трудового стажу.

Адвокат Єгор Штокалов в ефірі радіостанції Голос Столиці пояснив, чому українці не хочуть брати участь у суді присяжних.

Чому люди не хочуть подавати свої заявки на входження до складу присяжних?

— Насправді, люди готові висловлювати своє невдоволення судовою системою, тим не менш, всіляко огороджують себе від участі в цьому процесі. Дійсно, законом передбачена участь громадян у судовому процесі через суд присяжних. Але існує дуже обмежена кількість варіантів, коли це можливо. Це може бути бути кримінальне провадження, де може бути довічне позбавлення волі. Це вбивство двох і більше осіб з корисливих мотивів, теракт із загибеллю людей, фальсифікація медичних препаратів, вбивство судді, присяжного, адвоката і т.д. Тобто коло статей, де може бути суд присяжних, дуже обмежене. Це досить складні справи і, враховуючи рівень юридичної освіти нашого населення, думаю, багато людей некомпетентні в таких питаннях, тому і бояться брати участь у цих справах.

Чому саме зараз такий ажіотаж з цього питання?

— Присяжних почали шукати ще з лютого цього року, у справі Зінченка-Амброськіна, яку розглядає Святошинський суд. Це справа про розстріл понад 35 людей під час Євромайдану. Коли розглядається справа, саме обвинувачений має право заявити про розгляд справи судом присяжних, і тільки тоді призначаються присяжні. Тобто ще одна перепона до розгляду судом присяжних — це ініціатива обвинуваченого. Він повинен настільки не довіряти суддям, щоб заявити про слухання справи присяжними.

Хто у нас може стати присяжним?

— Присяжним може стати громадянин України від 30 до 64 років включно, який володіє українською мовою, постійно проживає на території України, не має непогашеної судимості, психологічно здоровий і включений до списку присяжних, який формує міськрада.

Тобто, якоїсь спеціальної юридичної освіти для цього не потрібно?

— Навіть більше того — співробітники правоохоронних органів, нотаріуси, депутати, адвокати, судді не можуть бути присяжними. Закон написаний таким чином, щоб взяти просту людину, яка буде приймати рішення без упереджень, без будь-яких думок.

Наскільки на сьогоднішній день суд присяжних ефективний в Україні?

— В Україні процедура прописана дуже слабо. Дійсно, там є одна стаття в Конституції, є пара статей у Кримінальному кодексі, але вони не розкривають процедури відбору цих присяжних — в якій кількості вони можуть формуватися, в який суд, в які терміни і т.д. Тобто дуже багато прогалин у нормативних актах, які не можуть дати чітку, однозначну відповідь на це питання.

Люди підуть пробувати себе в якості присяжних? І що має статися, щоб ситуація змінилася?

— Як свідчить практика, на сьогоднішній день вся система реформується за образом і подобою американської. У США суд присяжних діє дуже давно і він себе зарекомендував як об'єктивний. Тобто є можливість прийняття рішень за всіма статтями, незалежно від того, буде це крадіжка, вбивство чи цивільна суперечка. Тому, якщо у нас буде розвинений суд присяжних, і народ дійсно буде брати в цьому участь, з часом рівень довіри до системи правосуддя дуже сильно виросте.

До речі, юрист-міжнародник Олександр Мережко заявив в ефірі радіостанції Голос Столиці, що найважливішим індикатором судової реформи стане той факт, коли українські олігархи будуть вирішувати свої проблеми не в зарубіжних, а в українських судах.

Також відзначимо, що в Україні відбудеться найбільше за всю історію оновлення прокурорського складу. Про це заявив президент України Петро Порошенко. А заступник генерального прокурора Давид Сакварелідзезаявив в ефірі радіостанції Голос Столиці, що до 15 грудня замінять 70% прокурорів.

Джерело: newsradio.com.ua
01.10.2015