flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оцінювання суддів має проходити з дотриманням міжнародних стандартів, - ВСС

09 жовтня 2015, 07:58

 Затверджений механізм кваліфікаційного оцінювання не схвалює ні Венеціанська комісія, ні міжнародна спільнота. Цей механізм має враховувати рівень судді, а також міжнародно-правові стандарти та повагу до володарів мантій. На цьому наголосив секретар пленуму Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ Дмитро Луспеник під час круглого столу, що відбувся на цьому тижні.



Загалом захід, організований у рамках спільного проекту ВГО «Асоціація суддів України» та USAID «Справедливе правосуддя», був присвячений обговоренню змін до Конституції в частині правосуддя. Як повідомили «ЗіБ» у прес-службі ВСС, відкриваючи круглий стіл, президент АСУ, суддя ВСС Олена Євтушенко, зокрема, підкреслила актуальність обраної тематики, закликавши колег узяти активну участь у напрацюванні пропозицій. І не тільки щодо положень Конституції, а й процесуального законодавства.

Необхідність урахування пропозицій суддівської спільноти, зауважила О.Євтушенко, вже взята до уваги законодавцем. «Ми, судді, бачимо, як функціонує той чи інший закон з точки зору практики, тому повинні скористатися можливістю напрацювати ефективні зміни до законодавства», — відзначила вона.

У свою чергу Д.Луспеник як член Конституційної комісії доповів про стан реформування судової системи, зокрема про основні зміни до Основного Закону,

спрямовані на деполітизацію судової влади та посилення гарантій незмінюваності та незалежності служителів Феміди.

Як повідомив Д.Луспеник, робоча група КК з питань правосуддя та суміжних правових інститутів підготувала відповідний проект, який отримав попередній схвальний висновок Венеціанської комісії. За його словами, напрацьовані положення є компромісними, консенсусними, оскільки було враховано зауваження всіх представників робочої групи, а також інші пропозиції, що надходили до КК. Секретар пленуму ВСС зауважив, що наприкінці жовтня Венеціанська комісія дасть свої заключні висновки стосовно проекту, після чого важливо почути думку громадян. Буде проведено активне громадське обговорення запропонованих змін, підкреслив він.

У доповіді суддя ВСС говорив і про зміни до Основного Закону, які стосуються Конституційного Суду, а також суміжних правових інститутів, зокрема прокуратури, адвокатури та виконавчої служби. Адже важливо, аби кожен інститут працював якісно. На переконання Д.Луспеника, судовий контроль за виконанням судових рішень сприятиме підвищенню ефективності діяльності виконавчих органів.

Торкнувшись змін до законів України, які передбачають кваліфікаційне оцінювання суддів, Д.Луспеник наголосив: «Оцінювання суддів — це запит суспільства. Судді є його частиною і тому не можуть ігнорувати цю вимогу. Крім того, кваліфікаційне оцінювання вже давно стало правилом у країнах Європи, оскільки воно завжди сприяє покращенню якості правосуддя».

Учасники круглого столу висловили заперечення, пропозиції та зауваження стосовно запропонованого тексту змін до Основного Закону.

На завершення О.Євтушенко поінформувала присутніх про міжнародний з’їзд Європейської асоціації суддів, що відбудеться на початку жовтня. Під час заходу делегати АСУ розкажуть колегам зі Старого світу про актуальні питання реформування судової системи України .