flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Закон і Бізнес N 41 (1235). Анонс публікацій

09 жовтня 2015, 15:27

 Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети «Закон і Бізнес» N 41 (1235). 10 - 16 жовтня 2015 р.



Судова влада

З часу довгоочікуваного відновлення роботи Вищої ради юстиції минуло понад 100 днів, а значить, можна зробити перші висновки щодо діяльності нового складу колегіального органу. Стосовно того, з якими труднощами довелося стикнутись за цей період, та чи складно судді потрапити «по інший бік барикад» і вирішувати питання про притягнення колег до відповідальності, кореспондент «ЗіБ» поспілкувався з головою ВРЮ Ігорем Бенедисюком.

У наступному році судовій владі виділять коштів більше, ніж у 2015-му: її потреби будуть задоволені на 48%. Законники можуть чекати на підвищення винагороди. У той же час грошей на те, аби на належному рівні оплачувати роботу працівників апарату судів, не вистачатиме. Зарплати останніх можуть зрости тільки за рахунок понадпланових надходжень від сплати судового збору. Докладніше - “Задоволення наполовину”.

Пленум Верховного Суду розглянув 3 проекти подань до Конституційного Суду щодо захисту матеріальних інтересів законників. Проте 2 з них були відхилені як такі, що втратили актуальність. Водночас колектив не визначився, чи варто звертатись на вул. Жилянську стосовно норми закону, яка зменшує оклад на 5 мінімальних зарплат. Про це читайте у матеріалі “Свобода від матеріального”.

За 10 років діяльності над адмінсистемою неодноразово повисала загроза ліквідації. Перспектива проведення конституційної реформи вселяє в «адміністративників» надію, що вони стануть більш захищеними. А чи дійсно після внесення змін до Основного Закону володарі мантій позбудуться багатьох побоювань і не конфліктуватимуть з Конституційним Судом через «споріднені» справи? Деталі - у статті “Задзеркалля реформ”.

Новий склад Вищої ради юстиції вперше стикнувся з «хворобою», яка регулярно давала про себе знати під час роботи колегіального органу всіх минулих років, — лікарняними листами суддів, котрих звинувачують у порушенні присяги. Разом з тим члени Ради не бачать у цьому особливої проблеми, адже максимум, що дасть законникам повідомлення про хворобу, — це двотижнева відстрочка. Про це читайте у статті «Епідемія» дійшла до Ради.

Правники впевнені, що робота Вищої кваліфікаційної комісії стане ефективнішою, якщо в регламенті цього органу будуть встановлені чіткі строки розгляду скарг. Із цим у ВККС погоджуються, однак зазначають, що наразі строків дотримуватись не зможуть. Проте змінювати, переконані у комісії, потрібно не регламент, а закон. Детальніше -“Регламент ефективності”.

Інвестиції

Запорукою інвестиційної привабливості України дехто називає якісну судову систему. А в тому, що закордонний бізнес не бажає вкладати кошти в державну економіку, окремі фахівці звинувачують виконавчу службу та законотворців. Які ж чинники є більш вагомими для інвестора? Докладніше про це читайте у матеріалі “Запорука добробуту”.

Процес

Посадовці заявляють, що проекти змін до процесуальних кодексів уже розроблені, а прийняти їх мають до кінця поточного року. Юристи побоюються, що обговорити документи просто не встигнуть. А дехто підозрює ініціаторів новацій у застосуванні забороненого у перемовинах прийому — «дефіциту часу». Деталі - “Заборонений прийом”.

Судова практика

Затягування із призначенням експертизи, безпідставне відкладення розгляду справи, задоволення необгрунтованих клопотань сторін про витребування доказів, неправильне визначення юрисдикції спору — із цими та іншими недоліками доводиться стикатися суддям апеляційних судів при перегляді вердиктів колег із нижчих інстанцій.

Над цим у статті “Справедливість з огріхами” роздумує Олександр Міщій, заступник голови Апеляційного суду Тернопільської області.

Будівельні афери на пострадянському просторі давно стали вельми популярними й успішними. І не лише тому, що, попри їх величезну кількість і очевидну небезпеку, чисельність потенційних жертв, які несуть гроші шахраям, не зменшується. Афера з «Еліта-центром», про фігуранта якої піде мова у цій статті, не найбільша з них. Але завдяки вдалому корупційному медіа-брендингу стала загальною назвою, таким собі стандартом інвестиційно-будівельних афер.

Детальніше у статті “8 років за гратами без вироку” Віктора Гріцюка, адвоката О.Шахова

Зброя

Чи варто давати громадянам право на вільне володіння вогнепальною зброєю? На це

Опис : http://194.28.173.66/a/www/delivery/lg.php?bannerid=5&campaignid=2&zoneid=2&loc=http%3A%2F%2Fzib.com.ua%2Fua%2F119096-zakon_i_biznes_n_41_1235_10_-_16_zhovtnya_2015_r_anons_publi.html&referer=http%3A%2F%2Fzib.com.ua%2F&cb=fe65752fd8

запитання відповість Конституційна комісія. Зокрема. профільна робоча група проведе широке обговорення, за результатами якого буде розроблено відповідний законопроект. Детальніше у статті “Рушниця на стіні: акт перший”.

Виконавча служба

Обіцяна реформа виконавчої служби, схоже, ось-ось здійсниться. На цьому тижні парламент прийняв за основу президентські законопроекти №№2506а, 2507а щодо приватних виконавців. Однак чи доцільно реформувати систему саме зараз? Можливо, Україні достатньо і державних виконавців? Про це читайте у статті “Панацея чи плацебо?”.

Закон і Бізнес