flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заступник Глави Адміністрації Президента України Олексій Філатов: Головне - встановити запобіжники, які не пустять в судову систему хабарників, непрофесіоналів, корупціонерів

20 жовтня 2015, 08:10

 Заступник Глави Адміністрації Президента України Олексій Філатов вважає, що немає  критичної різниці між пропозицією оновлення суддівського корпусу шляхом атестації чи шляхом звільнення усіх суддів з подальшим призначення нових, адже результат буде однаковий - велика частина суддівського корпусу буде складатися із тих самих суддів, які зараз працюють.  "Головне -  встановити запобіжники, які не пустять в судову систему хабарників, непрофесіоналів, корупціонерів", - про це він заявив у ході форуму "Доброчесна і аполітична Феміда через конституційні зміни", який відбувся в Києві 19 жовтня 2015 року.    

Також Олексій Філатов зазначив, що наразі в Україні нереально знайти 8 тисяч нових суддів. "Чи є у нас достатня кількість професіоналів, які замінять всіх суддів? Якщо ми реалісти, то відповідь на це питання буде "ні". Такої кількості немає. Виходячи з цього, я припускаю, якщо навіть всіх звільнити і провести  прозорий конкурс, то значна кількість суддів у ньому виграє, тому що більшість з них  досить професійні", - зазначив Філатов.

Олексій Філатов додав, що до Венеціанської Комісії для отримання правового висновку направлено два варіанти оновлення суддівського корпусу – один передбачає переатестацію всіх суддів, а інший – перепризначення суддів.

Відхиляє можливість одночасного звільнення всіх суддів і Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк, який також брав участь у форумі. На його думку, звільнення всіх діючих суддів – це не вихід із ситуації і це нічого не змінить, до тих пір, поки не буде змінено систему в цілому. Відтак, він визнає наявність корупційної складової в діях окремих служителів закону: "Ми говоримо про корупцію в судовій системі – так вона існує, але чи тільки в судовій системі?".

Голова ВСУ переконаний, що автори суспільної ініціативи про звільнення і перепризначення всіх суддів не враховують нинішню суспільно-політичну ситуацію. "Подібними гаслами та діями ми тільки послабимо нашу державу, тим більше зараз, коли Україна знаходиться у стані збройного протистояння з агресором", - сказав Ярослав Романюк.

Разом з тим, Голова Верховного Суду України переконаний, що громадянам України необхідно надати можливість сформувати власну думку про діяльність судової влади. За  його словами, рівень довіри до судової влади в тих громадян, хто безпосередньо брав участь або був присутнім на судових засіданнях, удвічі вищий, аніж у тих, хто формує власну думку виключно на підставі інформації, отриманої від політиків чи ЗМІ.

"Відкритість суду є не тільки дієвим інструментом боротьби з проявами корупції в судовій системі, а й ефективним засобом відновлення довіри до судової влади з боку громадянського суспільства", – переконаний Ярослав Романюк.

Джерело: court.gov.ua