flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Наукова думка, міжнародний досвід, судова реформа в Україні

22 жовтня 2015, 16:44

 21 жовтня 2015 року керівник відділу міжнародно-правового співробітництва ВССУ Михайло Вайнагій взяв участь у науково-практичній конференції «Еволюція наукової думки в контексті європейського вибору України», яка проходила на базі вищого навчального закладу «Університет економіки та права «КРОК».

Під час роботи секції «Актуальні проблеми теоретичних досліджень у правовій сфері» Михайло Вайнагій виступив із доповіддю, в якій окреслив особливості законодавчого забезпечення реалізації судово-правової реформи в Україні та основні пункти проекту змін до Конституції України в частині правосуддя.

Конституційною Комісією схвалено відповідний проект змін до Конституції України в частині правосуддя та направлено до Венеціанської Комісії. За попереднім прогнозом Венеціанська комісія розгляне цей проект 23-24 жовтня 2015 року.

У рамках інструментів міжнародно-технічної допомоги Україні надається значна експертна та технічна підтримка з боку міжнародних, зокрема, європейських партнерів. Це проекти і програми Європейського Союзу (Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні, Консолідація розробки реформ у сфері юстиції в Україні), Твіннінг, Тайекс, Ради Європи (Підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні, Посилення ефективності системи правосуддя в Україні, Посилення системи судової відповідальності в Україні, Посилення реалізації європейських стандартів прав людини в Україні, Зміцнення інформаційного суспільства в Україні, Подальша підтримка пенітенціарної реформи в Україні), Агентства США з міжнародного розвитку (Справедливе правосуддя), Канадської агенції міжнародного розвитку (Підтримка реформи системи кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні) та інші двосторонні проекти і програми.

За результатами участі в конференції варто зазначити, що успішна реалізація судово-правової реформи в Україні та виконання взятих на себе Україною міжнародних зобов’язань мають спиратися на ґрунтовні теоретичні наукові дослідження, вивчення й впровадження передового міжнародного досвіду та урахування суспільної думки.