flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд України вважає, що пріоритетом реформування судової системи в Україні має бути утвердження принципу верховенства права для захисту прав громадян на національному рівні у відповідності до міжнародних стандартів

23 жовтня 2015, 14:36

 У Верховному Суді України відбулася зустріч із представниками делегації Шведської національної Контактної групи з реформування сектору безпеки (NKSSR), під час якої учасники обговорили широке коло питань співробітництва у реформуванні сектору безпеки в Україні.

– Подальший успішний розвиток України на основі стратегії європейської інтеграції неможливий без вирішення проблеми реформування сектору безпеки та оборони, на який покладаються функції захисту державного суверенітету, територіальної цілісності, конституційного ладу, а також суспільних цінностей, прав і свобод громадян України, – наголосила заступник Голови Верховного Суду України Марина Кліменко. – Тому реформування сектору безпеки та оборони має узгоджуватися, зокрема, із судовою реформою та процесами удосконалення кримінального правосуддя, пенітенціарної системи і впровадженням оновленої антикорупційної стратегії тощо.

Петер Штафферфельдт, суддя, начальник відділу Департаменту з питань навчання і міжнародних відносин Академії з підготовки суддів Королівства Швеція, окреслив мету роботи місії, зазначивши, що діяльність її представників повязана зі здійсненням аналізу стану реформування сектора безпеки України з метою координації та визначення конкретних заходів підтримки нашої держави в реалізації цих процесів. Також він повідомив, що на першому етапі здійснюється теоретичне дослідження українського сектору безпеки, на другому етапі – проводяться практичні консультації з представниками поліції, прокуратури, судової адміністрації, судів (і саме такою є ця зустріч), а на завершення до 1 грудня 2015 року буде підготовлений остаточний звіт. Він і члени делегації висловили зацікавленість в отриманні інформації про ситуацію в Україні для того, щоб визначити найбільш ефективні напрямки подальшого співробітництва.

Заступник Голови Верховного Суду України Марина Кліменко поінформувала учасників зустрічі про реформаційні процеси в Україні, положення затвердженої Президентом держави Стратегії реформування судоустрою, правосуддя і суміжних правових інститутів на 2015 – 2020 роки, розповіла про новели законодавства, зокрема Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд» та висвітлила стан конституційної реформи в Україні, зупинившись на пропозиціях щодо змін до розділу «Правосуддя» Основного Закону держави.

- Судді Верховного Суду України ретельно вивчають досвід країн зі сталою демократією у сфері судоустрою, судочинства, що допомагає в реалізації судової реформи в Україні, - зауважила Марина Кліменко.

Вона також зазначила, що судді Верховного Суду України зацікавлені у запозиченні досвіду Швеції у таких напрямках, як: повноваження Верховного Суду; процесуальні та позапроцесуальні механізми забезпечення Верховним Судом єдності судової практики; гарантії незалежності суддів та шляхи її забезпечення; підвищення кваліфікації суддів, критерії оцінювання їх діяльності та дисциплінарне провадження щодо них; комунікації судів із громадянським суспільством та ЗМІ; засоби протидії незаконному впливу та тиску на суди, налагодження конструктивної співпраці з органами законодавчої та виконавчої влади з метою вдосконалення вітчизняного законодавства та вирішення, зокрема, проблеми виконання судових рішень. Особливо корисним, на переконання суддів Верховного Суду України, є досвід вирішенні масових позовів у Швеції, питання про запровадження яких наразі обговорюється в Україні.

Судді Верховного Суду України Галина КанигінаСвітлана ВусЄлизавета Ковтюк та Віктор Школяров, які взяли участь у зустрічі, також визнали перспективним і корисним обмін досвідом між українськими суддями та суддями Швеції.

Зокрема, суддя Верховного Суду України Галина Канигіна наголосила на тому, що навчання українських суддів є досить актуальним напрямком співробітництва, зокрема, в умовах наявності спеціальних підрозділів в правоохоронних органах держави з розслідування справ, пов’язаних із безпекою і обороною, що вимагає від суддів додаткових специфічних знань.

Суддя Верховного Суду України Світлана Вус акцентувала увагу учасників зустрічі на важливості питання захисту прав людей, чиї права порушено внаслідок незаконної анексії Автономної Республіки Крим та ведення військових дій на території Донецької та Луганської областей. Суддя Верховного Суду Укоаїни наголосила на тому, що багато аспектів захисту прав тимчасово переміщених осіб також залишаються неврегульованими через відсутність законодавства. Особливо важливим питанням, на переконання Світлани Вус, є правове врегулювання захисту прав дітей, які залишились на тимчасово окупованих територіях чи опинились у зоні проведення АТО.

Суддя Верховного Суду України Єлизавета Ковтюк зауважила, що в контексті реформування судової системи в Україні варто ознайомитись з досвідом проведення реформування судової системи у Королівстві Швеція. Також, на думку Єлизавети Ковтюк, актуальним є і досвід запровадження та практика застосування досудових та позасудових методів вирішення спорів, корисним є і вивчення механізмів імплементації інституту медіації.

– Ми усвідомлюємо, що реформування судової системи у нашій державі має відбуватись з урахуванням наших культурних традицій, історії та особливостей розвитку України, але Україна слідує курсом євроінтеграції, і таке реформування повинно здійснюватись з утвердженнм принципу верховенства права у відповідності до європейських і міжнародних стандартів для максимально ефективного захисту прав і свобод наших громадян, а тому ця зустріч і досвід Швеції є для нас надзвичайно корисними, – підсумувала заступник Голови Верховного Суду України Марина Кліменко.

У зустрічі також взяли участь прокурор і експерт з питань міжнародного співробітництва Лінда Біллфалк Екерлунд, старший прокурор Ларс Егрен, співробітник відділу міжнародної кооперації Національного бюро розслідуваньШтеффан Вестфаль, співробітник відділу міжнародної кооперації Національного бюро розслідувань Петер Валласте, міжнародний координатор Департаменту з питань навчання і міжнародних відносин Шарлотта Неккінг, член делегації (NKSSR) Якоб Хеденског.