flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проблема формування та реалізації державної політики у сфері охорони дитинства в Україні має важливе як теоретичне, так і практичне значення, – суддя Верховного Суду України Світлана Вус

23 жовтня 2015, 14:39

 Про захист прав дітей, які потерпіли внаслідок збройних конфліктів, говорила суддя Верховного Суду України Світлана Вус під час участі в роботі 16-ї міжнародної конференції голів судів світу, яка з 7 по 13 жовтня 2013 року проходила у місті Лакнау (Індія).

– Нинішні події в Україні, анексія АР Крим і міста Севастополя, війна на Донбасі суттєво змінили життя усіх громадян України незалежно від місця їх проживання, – зазначила Світлана Вус у своїй доповіді. Найуразливішими під час будь-яких докорінних змін у суспільстві, а особливо, якщо вони пов’язані з військовими чи протовійськовими (як у Криму) протистояннями, є найменш захищені категорії населення. І, в першу чергу – діти.

Суддя Верховного Суду України наголосила, що внаслідок збройного конфлікту на території України, знову стає актуальним питання соціалізації «дітей війни», але воно вже не асоціюється більше з поколінням, що народилося напередодні або під час Другої світової війни.

– Суспільство і держава, якщо вони зацікавлені у самозбереженні, мають перейматись не лише добробутом найуразливіших категорій населення, але й безпекою, вихованням, можливістю повноцінного доступу дітей до прав та свобод та спроможності наймолодших громадян України у майбутньому їх відстоювати, - зауважила Світлана Вус.

Для участі у цьогорічній всесвітній суддівській конференції на тему «Об’єднання світу для дітей шляхом застосування міжнародного права та ефективного світового управління» прибули делегації 65 держав. Метою конференції є запобігання знищенню навколишнього середовища й попередження нової світової війни через консолідацію зусиль у боротьбі з міжнародним тероризмом та беззаконням.

До широкого кола питань, які обговорювались на конференції, увійшли, зокрема, проблематика створення культури єдності та миру, способи і методи реформування глобальної структури управління, питання встановлення верховенства права у світі, шляхи вирішення глобальних проблем, таких як регіональний і міжнародний тероризм, етнічні і громадянські війни, роззброєння та розповсюдження ядерної зброї. Також учасники конференції обговорили питання забезпечення виконання законів на міжнародному рівні та глобальні проблеми сталого розвитку.

У рамках заходів Всесвітнього суддівського форуму делегація Верховного Суду України взяла участь у Марші Світової Єдності. До складу делегації увійшли суддя Верховного Суду України Світлана Вус та головний консультант відділу міжнародного співробітництваОлександр Баранюк.

На завершення роботи 16-ї Міжнародної конференції голів верховних судів світу за підсумками дискусій було обговорено і прийнято резолюцію.

Візит відбувся на запрошення Міської школи Монтесорі, найбільшої у світі за кількістю учнів в одному місті, єдиної школи, яка отримала Премію ЮНЕСКО за виховання у дусі миру, Спеціальну премію за без’ядерне майбутнє і Премію дітей світу з прав дитини.