flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відповідь Ради суддів України на звернення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України

25 жовтня 2015, 18:41

 Вельмишановні члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України!

Рада суддів України, підтримуючи бажання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України спілкування через ЗМІ та у відповідь на її звернення, вимушена спростувати оприлюднену інформацію щодо зволікання з прийняттям Порядку та методології кваліфікаційного оцінювання суддів і Положення про порядок складання іспиту та методику його оцінювання під час проведення кваліфікаційного судді.

Відповідно до статей 83, 101 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (далі – Закон), розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України "Про забезпечення права на справедливий суд" Вища кваліфікаційна комісія суддів України (далі – Комісія) у відповідності до встановлених Законом порядку та строків має забезпечити проведення первинного кваліфікаційного оцінювання суддів з метою прийняття рішення щодо можливості здійснення ними правосуддя у відповідних судах.

10 липня 2015 року Комісія прийняла рішення про направлення до Ради суддів України Положення про Порядок та методологію кваліфікаційного оцінювання суддів (далі Положення). Офіційно цей документ у Раду суддів  надійшов 13 липня 2015 року і, вже 22 липня 2015 року, відповідно до  строків призначення засідання Ради суддів України, що визначені у Регламенті Ради суддів України, його було розглянуто на засіданні Ради.

Рішенням Ради суддів від 22 липня 2015 року у погодженні Положення було відмовлено у зв’язку з тим, що Положення було розроблено з порушеннями Закону України "Про забезпечення права на справедливий суд" та принципів незалежності і рівності суддів, та запропоновано Вищій кваліфікаційній комісії суддів розглянути Положення про Порядок та методологію кваліфікаційного оцінювання суддів  з урахуванням зазначених членами Ради суддів України зауважень та пропозицій, а також зауважень і пропозицій, які надійшли від судів України.

Повторно доопрацьоване Положення Рада суддів України отримала лише 19 серпня 2015 року і, вже 3 вересня 2015 року, рішенням № 89 погодила його з зауваженнями, які було запропоновано членами Ради суддів на засіданні.

Зазначене рішення Ради суддів України було направлено офіційно та засобами електронного зв’язку до Комісії 7 вересня 2015 року (№ 9рс-459/15-вих).

Положення про порядок складання іспиту та методику його оцінювання під час проведення кваліфікаційного оцінювання судді (далі Порядок),  Рада суддів України отримала 28 серпня 2015 року, а рішенням Ради від 10 вересня 2015 року його було погоджено із зауваженнями, які стосуються процедурних питань.

Разом з тим, у зв'язку із браком часу для обговорення усіх зауважень і пропозицій, які стосувалися Порядку складання іспиту, в засіданні Ради суддів було оголошено перерву для обговорення зауважень до 17 вересня.

17 вересня 2015 року (продовження засідання РСУ) кожне зауваження було детально обговорено та проголосовано.

21 вересня 2015 року на адресу ВККС України  офіційно та засобами електронного зв’язку  було направлено копію рішення Ради суддів від 10 вересня 2015 року № 91 та зауваження (як додаток до цього рішення), які було проголосовано 17 вересня 2015 року кожне окремо, відповідно до Регламенту Ради суддів України (№ 9рс-486/15-вих).

Повторно офіційно зазначені документи було направлено на адресу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України 19 жовтня 2015 року ( № 9рс-536/15-вих).

 Звертаю вашу увагу на те, що  за результатами погоджувальних нарад, непогодженими залишились лише два зауваження Ради до Порядку первинного оцінювання, які Порядку складання іспиту не стосуються, а тому Вища кваліфікаційна комісія суддів України не позбавлена можливості прийняти цей Порядок про іспит із зауваженнями, які висловила Рада суддів України.

А тому, звинувачення на адресу Ради суддів України у зволіканні з виконанням обов'язків, які покладені на неї Законом України "Про забезпечення права на справедливий суд", безпідставні.

Відтак, звернення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України буде обговорено на засіданні Ради суддів України.

Від імені членів Ради суддів України

Голова Ради                                                                                            Валентина Сімоненко