flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Незалежній судовій владі потрібна незалежна преса, і насамперед це потрібно суспільству

27 жовтня 2015, 08:16

 Під таким гаслом 13-14 жовтня 2015 року у м. Харкові проведено круглий стіл «Взаємодія представників мас-медіа із судами. Сучасні моделі співпраці преси і судових установ у США та країнах Європи» та тренінг «Зв’язки з громадськістю в судах», до участі у роботі яких було запрошено суддю ВССУ Галину Юровську.

Заходи організовано Радою суддів України у співпраці з Державною судовою адміністрацією України та Національною школою суддів України за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» та Консультативної Місії Європейського Союзу в Україні.

Упродовж двох днів вітчизняні та закордонні експерти, судді, прес-секретарі судів обговорювали практику США та України у налагодженні зв’язків з громадськістю в судах, ознайомлювалися з методами кризових комунікацій, розробкою сайтів та роботою з соціальними мережами, аналізували актуальні питання побудови ефективної взаємодії судів з громадськістю та мас-медіа, а відтак – здобували практичні навички ведення конструктивного діалогу зі ЗМІ та використання сучасних засобів комунікації для висвітлення роботи суду. Крім того, під час практичних завдань висвітлювалися загальні правила спілкування судді з представниками ЗМІ, практичні особливості підготовки інтерв’ю, поводження під час інтерв’ю та прес-конференцій.

Міжнародним досвідом з цієї тематики поділилися з учасниками заходів експерти з питань зв’язків з громадськістю у судах, зокрема, директор з урядових та громадських зв’язків суду Округу Колумбія Ліа Гуровітц,  заступник виконавчого директора відділення судової адміністрації Верховного Суду Штату ІндіанаДевід Ремондіні та медіа аналітик Консультативної Місії Європейського Союзу Сорен Сандерстроп.

Експерти насамперед звернули увагу на необхідність побудови двостороннього діалогу. Ліа Гуровітц та Девід Ремондіні підкреслили, що журналісти повинні прагнути бути точними, добре підготовленими та дотримуватися балансу під час висвітлення судової тематики. А судді, у свою чергу, мають бути відкритими для громадськості і ЗМІ. Зі свого досвіду експерти радили журналістам знаходити спільну мову з суддями через професійно-особистісне спілкування. Вони ще раз наголосили на важливості розвитку зазначеного напряму співпраці.

 «Неможливо забезпечити справедливе та ефективне правосуддя без його відкритості та гласності. Саме цього потребують сучасні демократичні стандарти правосуддя», – наголосила під час свого виступу Галина Юровська.

Водночас, зауважила суддя, ми прагнемо забезпечити баланс між двома важливими цінностями: з одного боку – презумпція невинуватості, право на приватне життя, з іншого – свобода слова та право громадян знати, хто і як приймає суспільно значущі рішення.

Порушення такого балансу, на переконання Галини Юровської, може створити ризик недотримання прав людини, підриву довіри населення до суду.

На жаль, існує проблема відсутності у судах чіткого уявлення про демократичні стандарти взаємодії зі ЗМІ та навичок поведінки в таких ситуаціях, а також неготовності більшості журналістів сприймати специфічні обмеження своїх прав у висвітленні судової проблематики.

Проте наразі більшість суддів зрозуміли, що закритість – це не той принцип, якого потрібно дотримуватися, наголосила Галина Юровська. Крім того, обмеження фотозйомки, відео- та звукозапису в залі суду можуть обумовлюватися лише тими випадками, що передбачені законом.

Водночас суддя висловила занепокоєння щодо об’єктивності та неупередженості висвітлення діяльності судової системи представниками мас-медіа.

Засоби масової інформації, як зазначила доповідач, значною мірою формують довіру громадян до судової системи України. При цьому, на жаль, трапляються випадки, коли журналісти – «зброя» в руках однієї зі сторін з метою вчинення тиску на суди. «У демократичному суспільстві журналісти та інші особи, безсумнівно, мають право коментувати процес здійснення правосуддя, роботу представників судової системи. Разом з тим, репортажі повинні бути неупередженими, а журналістські розслідування –  об’єктивними», – переконана Галина Юровська.

Суди України працюють в умовах значного навантаження, недофінансування, постійної критики. Заради об’єктивності завдання чесних журналістів – показати всі сторони роботи суду.

Представники ЗМІ рано чи пізно «повернуться обличчям» до судової системи, – зауважила Галина Юровська, – бо ніхто інший, крім суду, не здатен захистити вільну пресу від наручників цензури.

Крім того, на переконання судді, існує взаємна упередженість та недовіра. Певною мірою і дехто із суддів досі вбачає у відкритості судових засідань потенційну загрозу незалежності та об’єктивності судового розгляду. Тому, наголосила Галина Юровська, необхідно проводити спільні семінари, тренінги, на кшталт тих, що організовувалися проектом USAID «Справедливе правосуддя» у 2006 році. Корисним, зазначила суддя, щодо відкритості й доступності є досвід Верховного Суду Об’єднаного Королівства Великобританії, де заохочується «політика відчинених дверей» – будь-хто може відвідати суд. Громадяни навіть можуть спробувати себе в ролі судді, скориставшись інтерактивною базою даних деяких із найцікавіших минулих справ. Активно використовуються й можливості відеотрансляції, онлайн-трансляції, що забезпечує доступ у режимі реального часу до залів судових засідань суду. Досить популярним є і власний профіль Twitter, за допомогою якого вирішуються прості практичні питання – надання інформації про робочий час або хід розгляду справи.

 Це реальна можливість обмінюватися досвідом, вирішувати спільні проблеми.

Крім розгляду справ, на суди покладена і просвітницька функція. Ми маємо використовувати будь-які засоби, – переконана суддя ВССУ, – для підвищення та підтримки високого рівня довіри громадськості до судів як незалежної  складової демократичного суспільства.

Джерело: sc.gov.ua