flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Венеціанська комісія прокоментувала пропозиції щодо звільнення суддів

28 жовтня 2015, 08:52

 Венеціанська комісія наголосила, що звільнення всіх суддів, крім виключних випадків, таких як зміна конституційного ладу, не відповідає європейським стандартам та принципу верховенства права.  

Такі зауваження містить висновок щодо проекту змін до Конституції України в частині правосуддя, який 23 жовтня 2015 року затвердила Європейська комісія «За демократію через право» (Венеціанська комісія),повідомляє "ЗіБ" з посиланням на прес-службу Адміністрації Президента.

Водночас, попередній тезис Комісії щодо звільнення суддів не виключає оновлення суддівського корпусу через механізми реорганізації окремих судів, а також оцінювання всіх суддів на їх відповідність критеріям професіоналізму, етичності та доброчесності.

Окрім того, Венеціанська комісія схвалила:

- скасування випробувального терміну для суддів;

- скасування «порушення присяги» як підстави для звільнення суддів;

- запровадження конкурсних процедур при призначенні суддів на посади;

- формування Вищої ради правосуддя таким чином, щоби більшість складали судді, обрані суддями;

- проведення реформи прокуратури та забезпечення гарантій її незалежності (насамперед, через позбавлення Верховної Ради повноважень щодо висловлення недовіри Генеральному прокурору);

- позбавлення прокуратури повноважень щодо здійснення загального нагляду, запровадження інституту конституційної скарги тощо.

- вилучення повноважень Верховної Ради щодо призначення, а Президента - щодо звільнення суддів та передання їх Вищий раді правосуддя. Венеціанська комісія також рекомендує чітко вказати, що Вища рада правосуддя має повноваження також щодо переведення суддів та їх просування по службі, хоча Президент може у перехідний період мати роль в цьому процесі з міркувань національної безпеки.

Венеціанська комісія зазначає, що тільки грубі дисциплінарні проступки можуть потягнути за собою звільнення суддів Конституційного суду.

Нагадаємо, даний висновок Комісії тотожний тому, який ВК надавала стосовно змін до Конституції, що були схвалені в 2013 р. Вищезгаданий проект змін до Основного закону повторює положення законопроекту №2522а підстав для звільнення суддів, запровадження конкурсних процедур при призначенні суддів на посади, формування Вищої ради юстиції таким чином, щоби більшість складали судді, обрані суддями, проведення реформи прокуратури та забезпечення гарантій її незалежності, а також позбавлення прокуратури повноважень щодо здійснення загального нагляду.

Джерело: oask.gov.ua