flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Закон і Бізнес N 24/2019. Анонс публікацій

24 червня 2019, 08:24
 
 

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N 24. 22 - 28 червня 2019 року.


Минуло майже п’ять місяців, як з’їзд адвокатів змінив очільника Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури. Відтоді відбулося чимало подій, які відкоригували пріоритети в професійних інтересах спільноти: РАУ затвердила нову редакцію порядку підвищення кваліфікації, сумнозвісний проект «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (№9055) пішов у небуття слідом за його ініціатором. Але ідеї реформування не полишають експертів нової команди. Про ставлення до цих процесів «ЗіБ» розпитував нового голову ВКДКА Сергія ВИЛКОВА.

 

Колишнього першого заступника керівника протоколу Кабінету Міністрів Станіслава Єжова виводили з урядової будівлі в наручниках і під прицілом телекамер, що абсолютно випадково опинилися в потрібному місці та в потрібний час. Його обвинуватили в роботі на російські спецслужби. Рік тому цю справу почав розглядати Голосіївський районний суд м.Києва, і вона, попри запевнення державного обвинувачення в наявності неспростовних доказів, тягнеться дотепер. «ЗіБ» звернувся до адвоката обвинуваченого Валентина РИБІНА, аби з’ясувати, що заважає ухваленню вироку.

 

Чи може Верховна Рада ініціювати обмеження діяльності певних телерадіомовників, чиї оцінки не подобаються провладній більшості? На цьому тижні Конституційний Суд почав з’ясовувати, що первинне: свобода слова чи політична доцільність. Докладніше про це — у статті «Слово під санкціями».

 

Кримінальний процесуальний кодекс дає адвокату певні інструменти для захисту інтересів клієнта, на підприємстві якого відбувається обшук. Утім, часом уміння контактувати з правоохоронцями, чіткий розподіл ролей та знання болючих точок наймача є набагато ефективнішими за КПК. Яку роль під час обшуку має обрати адвокат, аби і клієнта захистити, і гонорар не втратити, дізнаєтесь у матеріалі «Театр слідчих дій».

 

Поки Європейський суд з прав людини намагається полегшити життя нашої юстиції, вона продовжує ігнорувати його вказівки. Уряд узагалі вкотре просить про продовження строків для подолання проблеми невиконання рішень. Не останню роль у цій історії відіграє Верховний Суд, за ініціативою якого правники досліджували практику Страсбурга. Про те,як ВС виконує рішення ЄСПЛ, читайте у статті «Do ut des».

 

КС дозволив обвинуваченим оскаржувати ухвали про тримання під вартою. Необхідність судового контролю за обмеженням прав і свобод громадян не викликає сумнівів. І що більше інстанцій до цього залучені, то краще. Особливо якщо йдеться про тримання за

ґратами. Але як це забезпечити без законодавчого регулювання, читайте у матеріалі «Апеляція до вироку».

 

Радячи клієнтові, який не сплатив податків, погоджуватися на закриття кримінальної справи стосовно нього з нереабілітуючих обставин, адвокат не врахував приписів адміністративного закону. Недогляд правника коштував наймачеві 5 млн грн. штрафу. Та дисциплінарні органи провини захисника не побачили. Докладніше про плутанину з процесуальними строками, читайте у статті «Обов’язки та можливості».

 

Законник відправив двох учасників акцій протесту, яких затримали за конфлікт із правоохоронцями, на 2 місяці під варту. Проте згодом змінив свою думку й обрав для хлопців більш м’який запобіжний захід. Дисциплінарна палата хотіла його звільнити, але Верховний Суд став на захист. Про те, як ВРП закрила провадження проти судді, якого попередній склад Ради позбавив мантії, читайте у статті «Звільнений повертається».

 

У той час як у судах нема кому розглядати справи, законники скаржаться на надмірне навантаження та фізичну неспроможність вчасно розглянути велику кількість справ, кандидати не можуть дочекатися конкурсів на посади. Докладніше про те, як бездіяльність ВККС створює штучний дефіцит кадрів та ажіотаж на конкурсах, читайте у матеріалі «Чекання не нагодує».

На початку травня юридичну спільноту сколихнула постанова Касаційного цивільного суду від 6.05.2019. Спробуємо розібратися не тільки в тому, як позиція, викладена в ній, вплине на тлумачення нікчемності правочинів, предметом яких є нерухомість, та в правових наслідках таких правочинів, укладених у простій письмовій формі, а й у глибших юридичних проблемах, що стали очевидними після прийняття зазначеної постанови.  ДМИТРО НІКОЛОВ, юрист ADER HABER розповів у статті «Проста письмова преюдиціальність», чи можна вважати «встановленою обставиною» все, що написано в рішенні суду, яке набрало чинності.

 

Рішення Конституційного Суду, яке позбавило НАБУ права подавати позови про визнання угод недійсними, у відомстві зустріли критичними коментарями. Зокрема, наголошувалося, що за своїми наслідками це може виявитися фатальним для антикорупційної реформи країни. Чи так це насправді, розповів ОЛЕКСІЙ КАЛІННІКОВ, старший партнер АО «Могильницький та партнери» у статті «НАБУ повернули в межі Конституції».

 

Відповідальність без вини — положення Податкового кодексу, якими оперують фіскальні органи. Тож судді разом із іншими правниками обговорили актуальні позиції Верховного Суду в цій сфері та їх відображення в законодавстві. Докладніше про це — у статті «Податки не пробачають».

 

Адвокати розповіли бізнесменам про ризики, які несе для них укладання шлюбу. А також відкрили секрет, як шлюб сприяє збереженню майна від зазіхань кредиторів. Як ФОП убезпечити майно від кредиторів за допомогою шлюбного договору, дізнаєтесь у матеріалі «Руками подружжя».

Закон і Бізнес