flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Закон і Бізнес №52/2021-2022. Анонс публікацій

28 грудня 2021, 07:51

 

 
 

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети «Закон і Бізнес» 25 грудня 2021 р. - 11 січня 2022 р.


На черговому засіданні етична рада нарешті визначилася зі списком кандидатів, які будуть допущені до співбесіди на шляху до посади члена Вищої ради правосуддя. Проте пощастило не всім. Декого планують перевіряти додатково. Крім того, одному претенденту вже відмовили в допуску. Детальніше про результати засідання читайте в матеріалі Мирона Хомчука «Етичний бар’єр».

Початок роботи модулів ЄСІТС, уведення в дію закону «Про медіацію», перезапуск роботи Вищої ради правосуддя та другий рік з карантином. Чим ще запам’ятається юристам 2021-ий? Про підсумки року, про те, як на ньому позначилися законодавчі зміни, журналіст «ЗіБ» Ігор Новіков спілкувався з партнером Юридичної фірми GOLAW, керівником практики вирішення судових спорів, адвокатом Катериною МАНОЙЛЕНКО. Шукайте інтерв’ю на сторінках виання «Закон і Бізнес».

Історія адвокатури незалежної України твориться сьогодні, і відбувається це завдяки самовідданим борцям за справедливість. Саме таким адвокатом була захисник прав адвокатів Ганна Боряк, після смерті якої в Національній асоціації адвокатів України започаткували нагороду «Захисник адвокатури». Як це — бути захисником захисників, жертвувати собою та виховувати повагу до професії своїм

прикладом? Про це та інше наша журналістка Вікторія Якуша спілкувалася з донькою Ганни Боряк, членом комітету НААУ з питань захисту прав та гарантій адвокатської діяльності Галиною БОРЯК. – читайте інтерв’ю на сторінках нашого видання.

Правники консолідувались, аби протидіяти злочинам. Народний депутат обіцяє реалізувати реєстрацію прав власності через суд, захисник бізнесу сумнівається, що Бюро економічної безпеки впорається з додатковим тягарем, суддя радить розв’язувати проблему комплексно, а в очільника Вищої ради правосуддя забрали кермо. Чи не повторить криміналізація рейдерства сумний досвід Казахстану? Довідуйтеся з матеріалу Юлії Бойко «Примари, що нагадують кораблі».

Адвокат розповів про те, чи ризикують постійні представництва, не зареєстровані в Україні, та як зазвичай відбуваються так звані пошуки ухильників. Правник виступив у ролі супергероя, якому поки що добре вдається лише кошмарити бізнес. Чим відрізняються теорія та практика постійних представництв ІТ-компанії – дізнавайтеся в матеріалі «Сумнівний стендап про свавілля» Юлії Бойко.

Хто міг би подумати, що відомий вислів «Не було б щастя, та нещастя допомогло» можна застосувати до такої серйозної проблеми, як пандемія. Судячи з усього, не такою вже й серйозною вона видається правникам, адже вони побачили в коронавірусі позитив. Чому правники не бачать дискримінації в обмеженнях і радіють ковід-можливостям довідуйтеся з матеріалу Ніки Романової «За дозою позитиву».

В очікуванні першого формального засідання членів конкурсної комісії, які обиратимуть

кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів, «ЗіБ» поспілкувався із суддею Шостого апеляційного адміністративного суду, членом конкурсної комісії для проведення конкурсу на зайняття посади члена ВККС Євгеном МЄЗЄНЦЕВИМ. Як проходить робота комісії та до чого готуватися майбутнім претендентам читайте інтерв’ю журналістці Юлії Бойко на сторінках «ЗіБ».

Більше ніж 2 роки минуло з того часу, як в українських судах повноцінно запрацювала Служба судової охорони. Позаяк це нова структура, суспільство зацікавилося, наскільки ефективною виявилася така система безпеки. Про те, що заважає судовим озоронцям під час несення служби, дізнавайтеся з матеріалу «Під надійним захистом» Олесі Багряної.

Зазначення в державному акті двох цільових призначень ділянки не створило для нового власника будинку юридичного наслідку у вигляді набуття права власності на всю землю, Детальніше читайте в матеріалі «Унеможливлена ідентифікація».

Законодавець передбачив за давання свідками, яких долучають до корпоративних спорів, неправдивих показань кримінальну відповідальність. Однак не зазначив механізмів притягнення. Можливо, тому судді неохоче використовують цей інститут. Чому показання свідків у корпоративних спорах не використовують на повну? Про це – в матеріалі «Відкинута ефективність» Ганни Грушки.

Продаж житла, зміна місця реєстрації та стягнення на предмет іпотеки — усе це може затягнутись, якщо право власності або користування мають малолітні діти. Спробуємо розібратись, як чинити з будинком, який звів Джек, в якого народилася дитина в матеріалі

Тимофія Михалкова «Дім, який збудував Джек».

Юристи проаналізували, чи варто поспішати з розкриттям бенефіціарних власників. Є сенс глянути на інструменти Дія Сіті під іншим кутом зору. Які вади має однорівнева система управління та що не так зі скасуванням Господарського кодексу дізнавайтеся в матеріалі «Про старти і паузи» Анастасії Куліш.

Інститут медіації існує в нашій державі вже досить давно. Однак тільки в листопаді 2021 року статус медіатора вперше визначили на законодавчому рівні. У зв’язку із цим в юридичної спільноти виникли деякі питання щодо всіх аспектів реалізації відповідної процедури на практиці. Як за допомогою медіації зекономити час і фінансові ресурси довідуйтеся з матеріалу Вікторії Подоляки «Заради порозуміння та миру».

Джерело: Закон і Бізнес