flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Член Ради суддів України Олександр Сасевич про веб-сайти судів: "Веб-сайт – це обличчя державної установи"

01 жовтня 2015, 13:21

 Інститут розвитку регіональної преси (ІРРП) 30 вересня оприлюднив рейтинг відкритості 47-и офіційних веб-сайтів судів вищого та апеляційного рівня, який проводився протягом серпня-вересня в рамках реалізації проекту "Сприяння прозорості влади: моніторинг відкритості веб-сайтів центральних органів виконавчої влади, судів та місцевих органів влади України".

 

До участі в семінарі були запрошені працівники відділів зв’язків з громадськістю та прес-секретарі з усіх 47-и судів, які моніторилися ІРПП, з тим, аби ознайомитися з результатами дослідження та обмінятися досвідом наповнення веб-сайтів.

 

    Керівник проекту ІРРП, медіа-юрист Людмила Панкратова, відкриваючи засідання зазначила, що головне завдання дослідження полягало в тому, щоб офіційні веб-сайти судів не лише були ефективним засобом інформування про своє місцезнаходження, реквізити для сплати судового збору, але і дозволяли прослідкувати результати судових справ, дізнатися інформацію про витрачання коштів та скористатися електронними сервісами. "Наша мета — допомогти судовим органам створити такі офіційні веб-ресурси, які будуть містити максимум публічної інформації, що сприятиме відновленню довіри громадян до судів"-  сказала керівник проекту.

 

Відтак, під час семінару було зазначено, що оцінювання  сайтів відбувалося за 111 змістовними та 48 технічними параметрами. Змістовні параметри передбачають оцінювання на повноту, актуальність та навігаційну доступність інформації, а технічні параметри демонструють наявність або відсутність певної технічної можливості. Для дослідження було обрано всі суди апеляційної ланки та вищі суди – Конституційний Суд України, Верховний Суд України, Вищий спеціалізований суд України, Вищий господарський суд України, Вищий адміністративний суд України.

 

Рейтинг інформаційної відкритості веб-сайтів з показником у більш ніж  58% очолив Вінницький апеляційний адміністративний суд, а замкнув – апеляційний суд Закарпатської області з показником 19%. Це означає, що для громадянина, який зайде на сайт лідера недоступними будуть тільки 42 відсотки інформації, а в аутсайдера 81. В останньому випадку, на думку експертів, говорити про відкритість суду надто складно.

 

Реагуючи на оприлюдненні результати досліджень, член Ради суддів України, представник комітету стратегічного розвитку та комунікації Олександр Сасевич зазначив, що, на його думку, інформаційна наповненість сайтів судів цілком залежить від позиції в цьому питанні голови суду. "Якщо у голови суду є розуміння необхідності належного адміністрування веб - ресурсу – значить буде результат. Якщо ні – ми будемо читати на сайтах тільки ту інформацію, необхідність оприлюднення якої жорстко регламентована українським законодавством, адже більшість голів судів ще не прийшли до усвідомлення того, що веб-сайт – це обличчя державної установи і не тільки суду"- наголосив Олександр Сасевич. Він також зазначив, що Рада суддів України прийняла цілий ряд рішень, які скеровані на покращення комунікації судів, як з громадянами так і з представниками громадськості та ЗМІ. Разом з тим, він звернув увагу присутніх на семінарі на те, що комунікація судової влади з громадянським суспільством розпочалася зовсім недавно і об’єктивно, для усвідомлення важливості налагодження комунікативних мостів через ресурси веб-сайтів, потрібен час.

 

У  підсумку семінару було прийнято рішення про направлення результатів моніторингу у Раду суддів України та у суди, на базі яких проводилося дослідження, та досягнуто домовленостей про розробку методичних рекомендацій та пропозиції щодо наявності обов’язкових розділів на сайтах судів задля покращення інформативного наповнення.

 

Довідково: Проект «Сприяння прозорості влади: моніторинг відкритості  веб-сайтів центральних органів виконавчої влади, судів та місцевих органів влади України» здійснюється за фінансової підтримки Міністерства зовнішніх справ Чеської Республіки та Офісу Ради Європи в Україні в рамках спільної програми Ради Європи та Європейського Союзу «Зміцнення інформаційного суспільства в Україні».

Прес-центр судової влади