flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Верховного суду розповів, чому не може розпочатися первинне оцінювання суддів

01 жовтня 2015, 16:53

 Голова Верховного суду України Ярослав Романюк розповів, що первинне оцінювання суддів України не може розпочатися через те, що Вища кваліфікаційна комісія суддів і Рада суддів не затвердили остаточний текст порядку та методології проведення первинного оцінювання суддів. Про це голова ВСУ розповів у коментарі УНН.

"Остаточний текст порядку і методології проведення первинного оцінювання суддів на сьогодні не погоджений і не затверджений. І відповідно ця процедура (первинне оцінювання суддів - ред.) ще не розпочата", - сказав голова ВСУ.

На думку Я.Романюка, компроміс між ВККС і Радою суддів буде знайдено, бо у Верховній Раді зареєстрований законопроект, яким пропонується внести корективи до законодавства і перерозподілити норму, хто повинен затверджувати текст порядку і методології проведення первинного оцінювання суддів.

"Це повинно стимулювати і Раду суддів, і Вищу кваліфікаційну комісію до знаходження компромісу і до вирішення цієї ситуації", - зазначив він.

Голова ВСУ нагадав, що весь текст порядку і методології проведення первинного оцінювання погоджено Радою суддів за винятком двох моментів. Рада суддів зробила два зауваження. Перше, наполягає на тому, щоб спершу, ніж проводити первинне оцінювання діючих суддів, було проведено первинне оцінювання тих суддів, які членами ВККС. І друге, Рада суддів наполягає на тому, щоб первинне оцінювання проводилося так: спершу вивчення суддівського досьє, потім співбесіда з суддею. І вже третій етап, в разі, якщо ВККС буде вважати за необхідне іспит судді.

Як повідомляли у ВККС, загалом підлягають кваліфікаційному оцінюванню 46 суддів ВСУ, 90 суддів Вищого спецсуду з розгляду цивільних і кримінальних справ, 97 суддів Вищого господарського суду, 83 судді Вищого адміністративного суду, 2022 - апеляційних судів, 5576 суддів місцевих судів.

Зокрема, планується, що спочатку судді пройдуть письмове анонімне тестування, а далі виконають практичне завдання. Після цього з кожним суддею проведуть співбесіду за результатами вивчення суддівського досьє.

Закон "Про забезпечення права на справедливий суд" передбачає, що за результатами первинного оцінювання суддя може бути, в разі негативного результату, відсторонений від здійснення правосуддя і направлений на перекваліфікацію до Національної школи суддів. Після цього проводиться повторне кваліфікаційне оцінювання. І якщо він його не проходить, то він подається на звільнення.

Олександр Сивачук

Джерело: www.unn.com.ua