flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Судді мають бути захищені від залякування»

02 жовтня 2015, 07:21

 «Судді мають бути захищені від залякування», – Спеціальний доповідач ООН з питання страт без належного судового розгляду Крістоф Хайнс

 

8-18 вересня 2015 року з офіційним візитом в Україні перебував Спеціальний доповідач ООН з питання позасудових страт, страт без належного судового розгляду або довільних страт Крістоф Хайнс.

Метою візиту пана Хайнса було вивчення стану захисту права на життя в Україні, заходів, що вживаються для попередження протизаконних вбивств, забезпечення відповідальності, правосуддя та відшкодування в таких випадках.

За результатами візиту було підготовлено відповідну заяву: «Україна: Втрата життів в умовах відсутності відповідальності» (неофіційний переклад) .

Детальну доповідь щодо висновків і рекомендацій Спеціального доповідача ООН буде представлено на 32 сесії Ради ООН з прав людини наступного року.

У заяві йдеться про здійснення законодавчого регулювання прав людини в Україні. Поряд з позитивними моментами висловлюється певна стурбованість щодо відсутності систематичної та ефективної системи відповідальності за порушення норм законодавчих приписів.

Окремо підкреслено, що будь-яка розроблена амністія має тлумачитися таким чином, щоб не звільняти від відповідальності, принаймні за міжнародні злочини, зокрема воєнні злочини та злочини проти людства.

Серед іншого доповідач ООН вказав на потребу встановити незалежну систему нагляду за поведінкою усіх, хто виконує правоохоронні функції. Він також зазначив про необхідність нагляду судових органів за законністю тримання під вартою.

Звіт містить детальний опис порушень і зловживань правами людини, що відбуваються на сході України. Водночас наголошується на необхідності вжиття конкретних заходів для зменшення кількості жертв серед цивільного населення. Також Крістоф Хайнс зазначає, що йому стало відомо про страти після квазісудових процесів під гаслом «військового правосуддя». Зокрема, він пише про наявність переконливих ознак страти наркоторговців силами «ЛНР» у 2014 році, а також про вбивства полонених українських солдатів.

Низка рекомендацій спрямована на покращення стану дотримання права на життя в Україні, зокрема у контексті питань зібрань, тримання під вартою, насильства, що скоєне озброєними загонами, відповідальності за порушення.

Варто також звернути увагу на висновок Крістофа Хайнса щодо необхідності захисту суддів та посилення захисту прав громадян Омбудсменом України.

Під час візиту доповідач ООН провів зустрічі у Києві, Запоріжжі, Маріуполі, Донецьку, Краматорську, Харкові, Одесі, де відбулося спілкування з представниками Міністерства закордонних справ України, Міністерства юстиції України, Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України, Військової прокуратури України, Служби безпеки України, Штабу Антитерористичної операції, Ради національної безпеки і оборони України, Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Комітету ВРУ з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, Уповноваженого ВРУ з прав людини, а також обласних адміністрацій.

У рамках візиту Крістоф Хайнс також зустрівся із представниками Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, Генерального консульства Російської Федерації в Одесі, неурядових організацій та громадянського суспільства, а також родинами жертв.

Нагадаємо, зустріч у ВССУ зі Спеціальним доповідачем ООН з питань позасудових страт, страт без належного судового розгляду та довільних страт Крістофом Хайнсом відбулася 10 вересня 2015 року.

Довідково: Спеціальний доповідач з питань позасудових страт, страт без належного судового розгляду або довільних страт Крістоф Хайнс (Південна Африка), є директором Інституту міжнародного та порівняльного права в Африці та професором права прав людини в Університеті Преторії, де він також керував Центром прав людини і був залучений до всеохоплюючих ініціатив з прав людини в Африці, які мали широке охоплення. Він консультував низку міжнародних, регіональних та національних організацій щодо питань, пов’язаних з правами людини.