flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Конференція ВАСУ: "Захист прав людини в адміністративному судочинстві: сучасний стан і перспективи розвитку в Україні"

05 жовтня 2015, 08:00

  Міжнародна науково-практична конференція "Захист прав людини в адміністративному судочинстві: сучасний стан і перспективи розвитку в Україні" відбулася 02 жовтня в Києві і була присвячена десятій річниці започаткування процесуальної діяльності адміністративних судів України.

 

Організатором заходу виступив Вищий адміністративний суд України за підтримки Координатора проектів Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) в Україні (проект "Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя"), Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) "Справедливе правосуддя" та Німецького фонду міжнародного правового співробітництва.

 

     У роботі Конференції взяли участь Голова Ради суддів України Валентина  Сімоненко, заступник Голови Державної судової адміністрації України Павло Кондик, судді, науковці, практикуючі правники в різних галузях захисту прав людини, міжнародні експерти та інші спеціалісти з питань адміністративного права  і процесу.

 

За словами Голови Вищого адміністративного суду України Олександра Нечитайла, ідея запровадження адміністративного судочинства в Україні торувала шлях до свого втілення цілих 13 років: від схвалення Концепції судово-правової реформи до набрання чинності Кодексом адміністративного судочинства України, який був визнаний експертами не лише як необхідний, але й прогресивний законодавчий акт. "Він засвідчив реальність намірів української держави втілювати в життя принцип верховенства права, діяти прозоро та неупереджено в інтересах кожного пересічного громадянина", - наголосив Голова суду.

 

Очільник ВАСУ також зазначив, що ефективність судочинства значною мірою залежить від якості законодавства. І якщо адміністративно-процесуальне законодавство в Україні кодифіковане, то адміністративно-процедурне і надалі залишається несистематизованим. Робота над Адміністративно-процедурним кодексом України, який має стати основою для правомірної управлінської діяльності, триває майже 15 років.

Довідково: система адміністративних судів України складається з Вищого адміністративного суду, дев’яти апеляційних та 27 окружних адміністративних судів.

Прес-центр судової влади