flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Скасування застави в суді порушує презумпцію невинуватості — експерт

08 жовтня 2015, 13:12

 Президент Петро Порошенко закликає скасувати заставу в корупційних справах. Директор консалтингової компанії «Партія влади» Олена Дяченко вважає, що скасування застави не може привести до позитивних наслідків.

Президент Петро Порошенко закликав парламент скасувати заставу в корупційних справах.

Найбільшу заставу на сьогоднішній день — 30 мільйонів гривень — суд встановив для директора Львівського бронетанкового заводу.

Встановлювати заставу судді повинні в залежності від ступеня тяжкості злочину, а повертають гроші після того, як слідство завершено, незалежно від вироку.

Скасування застави не може привести до позитивних наслідків, оскільки порушує презумпцію невинуватості, права людини і багато інших норм, зазначила в ефірі радіостанції Голос Столиці директор консалтингової компанії «Партія влади» Олена Дяченко.

«Не знаю, хто сказав президенту, що скасування застави для корупціонерів призведе до позитивних наслідків. Застава — це запобіжний захід, а не покарання. Тому утримувати під вартою людину, яка до рішення суду ще не визнана винною, це порушення презумпції невинуватості та прав людини», — зазначила Дяченко.

За її словами, у Верховній Раді зареєстровано кілька законопроектів, які стосуються застави. Один з останніх внесений «Народним фронтом» і пропонує значно збільшити суму застави.

Раніше в ефірі радіостанції Голос Столиці голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін заявив, що Петро Порошенко ініціює скасування застави для корупціонерів тільки на словах.

При цьому юрист, партнер юридичної компанії Jurimex Богдан Шаповал вважає, що необхідно внести зміни до КПК про внесення застави, але повністю скасовувати її не варто.

Повний текст інтерв'ю з експертом читайте тут:

Корупція у вищих ешелонах влади залишається безкарною — Дяченко

Джерело: newsradio.com.ua