flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судова реформа в Україні спрямована на забезпечення гарантій щодо ефективного захисту прав і свобод людини

20 жовтня 2015, 08:39

 Судова реформа в Україні спрямована на забезпечення гарантій щодо ефективного захисту прав і свобод людини, утвердження незалежного та справедливого суду і підвищення рівня довіри суспільства до судової системи, – заступник Голови Верховного Суду України Марина Кліменко

 

У Верховному Суді України відбулася зустріч із представниками експертної місії Центру міжнародного правового співробітництва (CILC) та Центру суддівських студій, в ході якої сторони обговорили питання запровадження нового проекту міжнародної технічної допомоги для України.

Заступник Голови Верховного Суду України Марина Кліменко наголосила, що пріоритетними завданнями судової реформи в Україні є саме підвищення ефективності правосуддя та здійснення його відповідно до міжнародних стандартів у галузі судочинства, прав і свобод людини. Досвід країн зі сталою демократією у сфері судочинства допомагає Україні в ході реалізації реформ.

– Верховний Суд України зацікавлений у реформуванні законодавства, яке регулює як діяльність судової системи, так і сприяє ефективності судочинства та захисту прав людей, – зауважила заступник Голови Верховного Суду України, – що є реалізацією Стратегії реформування судоустрою, правосуддя і суміжних правових інститутів, затвердженої Президентом України. Адже першим етапом в реалізації Стратегії реформування судоустрою, правосуддя і суміжних правових інститутів є прийняття законів таких, як Закон України «Про забезпечення права на справедливий суд», а наступний етап – конституційна реформа, результатом якої є внесення змін в Конституцію України в частині «Правосуддя».

Заступник директора Центру міжнародного правового співробітництва Ерік Вінкензазначив, що зміцнення принципу верховенства права є одним із основних напрямів співпраці уряду Нідерландів із Україною.

Керівник проектів Центру міжнародного правового співробітництва Ліно Бросіусзауважив, що започаткування нового проекту має на меті збереження попередніх напрацювань та ініціатив. Уряд Нідерландів основою майбутньої співпраці визначив розширення кола учасників із залученням працівників прокуратури, адвокатів та представників громадянського суспільства. Пілотним регіоном нового Проекту обрано Львівську область. Проект передбачає співробітництво тривалістю 4-5 років, зокрема, по таких аспектах: роль та функції різних учасників судової системи, приведення практичної роботи суддів у відповідність із практикою Європейського суду з прав людини, незалежність та неупередженість суддів і запобігання впливу на суддів, питання внутрішніх та зовнішніх комунікацій. З метою успішної реалізації цього проекту необхідна підтримка Верховного Суду України.

– Верховний Суд України тривалий час співпрацює із Центром міжнародного правового співробітництва та Центром суддівських студій. Результатом такої роботи стала розробка, прийняття та набрання чинності в 2004 році Цивільного Кодексу України. А також, були реалізовані наступні важливі кроки: підготовка українських суддів-тренерів, розробка посібників та брошур, проведені тренінги для суддів, адвокатів, нотаріусів, – наголосила заступник Голови Верховного Суду України Марина Кліменко.

Судді Верховного Суду України Олександр ТерлецькийВасиль Гуменюк та Леонід Глос наголосили на важливості співпраці в рамках проекту, оскільки Верховний Суд України є найвищою судовою інстанцією в системі судів України та окреслили сфери можливої співпраці.

Начальник відділу міжнародного співробітництва Верховного Суду України Ліна Губар підкреслила, що відповідно до Стратегії розвитку міжнародного співробітництва Верховного Суду України, започаткування спільної роботи на рівні верховних судів – один із пріоритетних напрямів та зауважила, що таке співробітництво Верховного Суду України із Верховним Судом Нідерландів є особливо важливим в контексті євроінтеграційних процесів в Україні.

– Попереду складний етап реформування. Суддівський корпус, підтримуючи задекларований курс нашої держави на європейську інтеграцію і прагнучи якісних перетворень в судовій системі, буде з урахуванням досвіду демократичних країн, зокрема, Королівства Нідерланди, робити все необхідне для того, щоби створити в Україні таку судову систему, яка, керуючись принципом верховенства права, забезпечить людям справедливе, доступне і швидке правосуддя, захистить права громадян на національному рівні, щоб в майбутньому не було потреби звертатися за захистом прав до Європейського суду з прав людини, – запевнила учасників обговорення Заступник Голови Верховного Суду України.

Судова система Нідерландів так само зараз переживає етап реформування та обмін досвідом в процесі реалізації майбутнього проекту може бути взаємовигідним для всіх учасників, наголосив Ерік Вінкен.

У зустрічі також взяла участь директор Центру суддівських студій Наталія Верещинська.

Джерело: www.scourt.gov.ua