flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Верховного Суду України взяв участь у Конференції голів верховних судів країн Центральної та Східної Європи

20 жовтня 2015, 16:42

 Цьогорічну Конференцію, яка проходила з 11 до 14 жовтня на острові Бріоні (Хорватія), було організовано Верховним судом Республіки Хорватія спільно із Міністерством юстиції Республіки Хорватія та Інститутом «Правова ініціатива у Центральній Європі та Євразії» (CEELI – Інститут, м. Прага). Учасники щорічної Конференції, заснованої у Празі 2011 року, основну увагу зосереджують на зміцненні верховенства права у всьому світі.

Судова влада – надзвичайно цінний інститут у кожній державі, що дотримується принципу верховенства права. Голови верховних судів з 17 країн Центральної та Східної Європи та представники КНР на правах спеціального гостя обговорили принципи незалежності судової влади, шляхи підвищення ефективності роботи суду.

Особливу увагу учасники конференції приділили постаті судді. Учасники були одностайними в тому, що процес добору, призначення та підвищення суддів має бути прозорим, а звільнення судді повинно відбуватися під контролем судової влади.

 

– Підтримка незалежності судової влади має важливе значення для досягнення її цілей та належного виконання нею своїх функцій у державі, що дотримується принципу верховенства права, - наголосив у своїй промові Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк. Голова Верховного Суду України також охарактеризував стан реформування судової системи в Україні, зауваживши, що метою цих інновацій є побудова ефективної системи правосуддя, спрямованої на забезпечення максимально ефективного судового захисту українських громадян на національному рівні.

Учасники конференції зазначали, що для забезпечення незалежності судової влади необхідне й достатнє фінансування та забезпечення відповідних умов праці. Голова ВС Азербайджану повідомив, що бюджетні видатки його країни на судову систему збільшилися у 20 разів.

Голови верховних судів, що взяли участь у конференції, обговорили зміни в судових системах країн Центральної та Східної Європи, основні причини затримок при розгляді справ та роль голови суду у зменшенні таких затримок, шляхи підвищення ефективності суду, налагодження діалогу з громадськістю та ЗМІ.

Актуальними темами обговорення на конференції були і механізми боротьби з корупцією в судах, особливості ролі та обов’язків голови верховного суду у різних державах, спрощення процедур доступу до правосуддя, шляхи забезпечення якісної суддівської освіти та підвищення кваліфікації суддів, умови для підвищення ефективності правосуддя, використання альтернативних методів вирішення спорів тощо.

Чільне місце у фахових дискусіях, у яких брав участь і суддя Верховного Суду України Олександр Прокопенко, приділялося також питанням інновацій у реформуванні судової влади, формуванню суспільної підтримки судової влади, налагодженню конструктивних взаємин з органами законодавчої та виконавчої влад, забезпеченню інституційної незалежності судової влади.

Враховуючи надзвичайно важливу роль судів у забезпеченні прав людини, учасники конференції підтвердили необхідність співпраці та взаємодопомоги між країнами у сфері правосуддя.

Підсумком роботи конференції стало підписання Декларації щодо принципів незалежності судової влади, проект якої складено на основі дискусій та обговорень на минулорічній конференції у м. Тбілісі (Грузія).