flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У ВААС з’ясовували, як підвищити ефективність адмін’юстиції

21 жовтня 2015, 09:10

 Якими шляхами має розвиватися та вдосконалюватися адміністративне судочинство з огляду на його ефективність у часі? Цим питанням переймалися учасники круглого столу, що відбувся у Вінницькому апеляційному адміністративному суді з нагоди п’ятої річниці його діяльності.



Голова ВААС Віталій Кузьмишин, відкриваючи захід, наголосив, що «започаткування адміністративної юстиції було копітким і довгим у часі». Адже досить довго науковці, юристи, адвокати та судді аналізували діяльність адмінсудів інших країн світу, перш ніж дійти висновку, що для розвитку громадянського суспільства в Україні обов’язково має бути створена система адміністративних судів. «Нам усім необхідно пам’ятати про основні завдання адміністративного судочинства та робити все можливе задля забезпечення їхнього втілення в життя», — зазначив В.Кузьмишин.

Про історію та етапи становлення адміністративного судочинства в Україні розповіли суддя Конституційного Суду Олександр Пасенюк, заступник голови Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду Олександр Терлецький, заступник голови Вищого адміністративного суду Михайло Цуркан, член Ради суддів, суддя ВААС Тетяна Чумаченко та суддя КС у відставці Володимир Кампо.

Як повідомили «ЗіБ» у прес-службі ВААС, під час круглого столу однією з необхідних умов ефективності адмін’юстиції називалося

виконання судових рішень. Інакше не досягається кінцева мета правосуддя — захист інтересів громадян і реальне поновлення їхніх порушених прав. «Ефективне виконання обов’язкового судового рішення є основоположним елементом верховенства права», — відзначила суддя ВААС Тетяна Драчук.

Також наголошувалося на необхідності забезпечувати довіру громадськості до судової влади. «Незалежність судової влади та право на справедливий судовий розгляд (ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод) є примарними, якщо судове рішення не виконується», — зауважила Т.Драчук.

Заключною стала третя сесія круглого столу, присвячена комунікації як способу забезпечення прозорості та відкритості суду. Учасники панельної дискусії обговорили роль взаємодії з відвідувачами суду в забезпеченні ефективності адміністративного судочинства, а також вплив ЗМІ на формування громадської думки.

Підбиваючи підсумки заходу, учасники круглого столу привітали суддів ВААС з п’ятою річницею діяльності суду та побажали плідної співпраці і подальшого фахового зростання в забезпеченні та утвердженні європейського судочинства на теренах української держави.