flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВАСУ прийняв рішення щодо стажу для призначення суддею

21 жовтня 2015, 14:45

 Вищий адміністративний суд України 20 жовтня 2015 року відмовив у задоволенні позову Д.М. Цвіри, який оскаржував рішення Вищої ради юстиції стосовно призначення на посаду судді. ВРЮ вирішила не вносити подання до Президента щодо призначення Д.Цвіри, оскільки в нього немає трирічного стажу роботи у галузі права.



Як пояснили "ЗіБ" у ВРЮ, 6 серпня 2015 року Вища рада юстиції ухвалила рішення про відмову у внесенні подання Президентові України про призначення Цвіри Д.М. на посаду судді господарського суду Луганської області. Рішення ВРЮ було ухвалено з урахуванням вимог статей 64–67 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (далі – Закон, тут і далі посилання на Закон у редакції, яка діяла до набрання чинності Законом України від 12 лютого 2015 року № 192-VIII).

Цвіра Д.М. на час звернення до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України  із заявою про участь у доборі, а також на момент прийняття Комісією рішення про допущення його до добору кандидатів на посаду судді вперше та до складення анонімного тестування (іспиту) з метою виявлення рівня загальних теоретичних знань у галузі права від 30 травня 2012 року № 182/пп-12 не мав трирічного стажу роботи у галузі права після здобуття вищої юридичної освіти.

7 вересня 2015 року ВАСУ відкрив провадження

в адміністративній справі за позовною заявою Цвіри Д.М. до ВРЮ про визнання  незаконним та скасування  рішення про відмову у внесенні подання Президентові України про призначення на посаду судді вперше № 368/0/15-5 від 6 серпня 2015 року. 20 жовтня 2015 року ВАСУ відмовив у задоволенні позову Цвіри Д.М. до ВРЮ.

Нагадаємо, що після оскарження кандидатом рішення ради, ВРЮ відкладала розгляд матеріалів про призначення кандидатів на посади суддів, якщо кандидати не мали трирічного стажу роботи у галузі права на момент звернення до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України із заявою про участь у доборі.

«Розгляд подібних матеріалів відтепер Вища рада юстиції проводитиме із урахуванням судової практики Вищого адміністративного суду України. А рішення суду, які матимуть значення для застосування норм Закону «Про судоустрій і статус суддів» та «Про Вищу раду юстиції», що регулюють виконання Радою своїх повноважень, можна буде переглянути і на сайті Вищої ради юстиції», – повідомив Голова ВРЮ Ігор Бенедисюк.