flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Уряд схвалив концепцію оновлення судової влади

21 жовтня 2015, 15:01

 Кабінет Міністрів схвалив ключові напрямки концепції змін до Конституції України щодо судової реформи, яка передбачає перехід до триланкової системи судів та обрання суддів на конкурсних засадах.



Як повідомили "ЗіБ" у КМУ,  відповідні пропозиції уряду щодо судової рефоми були схваленні рішенням  КМУ від 21 жовтня 2015 року. Текст документу на даний момент не оприлюднено.

Для усунення політичного впливу на судову систему Уряд пропонує утворити єдиний колегіальний орган, відповідальний за добір, кар'єру та відповідальність суддів. Концепція змін також передбачає повне перезавантаження суддівського корпусу на прозорих конкурсних засадах, що повністю відповідають стандартам дотримання прав людини.

Особливий акцент - на забезпеченні доступу до суддівської професії молодим фахівцям. Водночас передбачається, що повноваження діючих суддів, які не заявлять про участь у конкурсі, або його не пройдуть, будуть припинені автоматично після початку діяльності нового суду.

Уряд доручив Мін’юсту напрямки концепції змін до Конституції України щодо судової реформи довести до відома Конституційної Комісії.