flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Frankfurter Allgemeine: "Наші судді неймовірно корумповані"

22 жовтня 2015, 07:22

 Український прем'єр-міністр Арсеній Яценюк сказав в інтерв'ю газеті Frankfurter Allgemeine Zeitung, що в його країні поки ще в недостатній мірі борються з корупцією.Насамперед, для юстиції він пропонує радикальні рішення.

 

Інтерв'ю Конрада Шуллера опубліковано на сайті газети Frankfurter Allgemeine.

Пане прем'єр-міністр, Ангела Меркель високо оцінює те, як мужньо Україна проводить реформи. У той же час, за її словами, в питанні корупції ще багато належить зробити. Що ви робите?

Справа в тому, що ми багато робимо. Наш енергетичний сектор був одним з найбільш корумпованих у світі. Багато років існували секретні угоди державного монополіста «Нафтогаз» з російським простором. Магнати газового ринку висмоктували нас як вампіри. Ми усунули все це. Більше немає посередників, немає корумпованою прибутку.Це уряд підвищив ціни на енергоносії на внутрішньому ринку, щоб усунути газові субсидії, і таким чином, шахрайство з субсидіями. Ми створили антикорупційне бюро, і уряд представило законопроект, який вимагає, щоб всі державні службовці надали інформацію про своє майно. Кожен громадянин тепер може перевірити, чим володію, наприклад, я, як глава уряду.

Багато партій в Україні перебувають під впливом прихованих людей, що надають фінансування, так званих олігархів. Що Ви з цим робите?

Уряд прийняв закон про фінансування партій, і це диво: Парламент схвалив його. З 2016 року партії будуть фінансуватися з державного бюджету, що дозволить знизити їх залежність.

Це зламає владу олігархів?

Ні, вони як і раніше володіють, наприклад, основними телеканалами. Саме тому ми запропонували закон, який вкаже фактичного власника кожного каналу. Мені набридло бачити, як олігархи промивають людям мізки. Журналісти повинні бути незалежними не тільки від політики, але і від великих бізнесменів.

Генерального прокурора критикують за те, тому що він не розслідує махінації старого режиму. Американський посол в Києві каже, що корумповані сили серед прокурорів «відкрито й агресивно» підірвуть будь-які реформи.

Можна запитати себе, чи є Генеральна прокуратура насправді незалежної та ефективної.Я поділяю думку наших західних друзів, що нам потрібна реформа нашої системи правосуддя.

 

У парламенті представлено прохання про відставку генерального прокурора Віктора Шокіна. Але Ваша партія не хоче підтримувати це прохання.

Це не правда. З моєї партії 30 депутатів його підписали.

Але у Вашому «Народному фронті» 82 депутата.

Ще раз: 30 підписали.

Як лідер партії, Ви вимагаєте, щоб решта депутатів також підписали прохання про відставку?

Необхідно замінити не тільки обличчя Генерального прокурора, але і всю систему. Так, як виглядає сьогодні Генеральна прокуратура, це монстр. Тому уряд запропонував створення Національного бюро розслідувань, основні повноваження Генпрокуратури повинні бути передані новому незалежному органу. Наш проект - ще одне диво - вже прийнятий у першому читанні.

Ви не сказали нам, вимагаєте Ви, щоб Ваші депутати підписали прохання про відставку генерального прокурора.

Я прошу депутатів змінити Генеральну прокуратуру. Це відноситься як до керівництва, так і до системи.

Міністра внутрішніх справ Авакова критикують через млявий розслідування «вбивств на Майдані» (насильство в кінці революції 2014 року, коли були застрелені більш ніж 100 осіб у Києві). Комісія Ради Європи звинувачує його в перешкоджанні слідству своїм «неконструктивною та обструктивним» ставленням.

Мова йде не про сам міністрі, а про систему. І тут Аваков багато чого зробив. Ми створили нову поліцію. Це його особисте досягнення.

 

Співробітників патрульної поліції Ви замінили повністю. А що з суддями?

Катастрофа. На них ніяк не можна вплинути, крім готівки. Моя пропозиція: Замінити всіх.У нас є 9 000 суддів, і в той же час кожен рік 12000 випускників юридичних факультетів.Значить, можливість є. Тим не менш, тут конфлікт цінностей. Європейські експерти кажуть, що це несумісно з верховенством закону. Але наші судді неймовірно корумповані, і навіть уві сні не уявляють собі, що коли-небудь дійсно будуть здійснювати правосуддя. Шанси перевиховати їх вмовляннями, дорівнюють нулю. Є два проекти для зміни Конституції. Моя фракція вимагає повної заміни персоналу.

Навіть члени Вашої «Народного фронту» були пов'язані з корупцією. Проти голови паливно-енергетичного комітету в парламенті, Миколи Мартиненка, веде розслідування швейцарська прокуратура. Європейська компанія звинувачується в тому, що виплатила йому підкуп на суму 26 млн євро, щоб постачати обладнання для українських атомних електростанцій. Мартиненко вважається одним з її довірених осіб.

Якщо він брав хабарі, він постане перед судом. Однак, важливо інше: преса пише, що швейцарське розслідування почалося в 2013 році. Тим не менш, я приніс присягу тільки в 2014 році. Ці звинувачення не мають нічого спільного з цим урядом.

Тим не менш, Мартиненко досі очолює паливно-енергетичний комітет. Оскільки його справа має відношення до енергетики, тут явний конфлікт інтересів. Хіба він не повинен піти у відставку?

Я, як голова уряду, не є членом парламенту.

Ви голова партії, в яку входить Мартиненко.

Але є презумпція невинності. Якщо він винен, він буде покараний, якщо ні, він залишається на службі. Точка.