flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Не можна одночасно звільнити всіх суддів - Венеціанська комісія

25 жовтня 2015, 17:42

 Венеціанська комісія рекомендує позбутися системи спеціалізованих судів, крім автономних адміністративних судів.

Про це в ефірі "5 каналу" в ході телемарафону "Україна понад усе" повідомив заступник міністра юстиції України з питань євроінтеграції Сергій Петухов.  

"Сьогодні було розглянуто аж чотири проекти законів з Україною, ми зайняли майже половину роботи Венеціанської комісії. Два - більш великі, серйозні конституційні реформи децентралізації і реформи судової системи, і два менших за обсягом, але не менших за значенням - закон про фінансування політичних партій і закон про перевірку на доброчесність", - сказав він.

За його словами, комісія повністю підтримала ті проекти змін до Конституції щодо децентралізації, які були розроблені конституційною комісією. "Є незначні технічні зауваження, але загалом підтримується загальна ідея і її викладення на папері", - зазначив Петухов. 

Заступник міністра юстиції з питань євроінтеграції також додав: "Стосовно судової реформи - в нас позитивний висновок, що це є правильний напрям руху. У нас повністю підтримали виключення будь-якого політичного впливу на призначення чи звільнення суддів, створення дійсно незалежної повноважної Вищої ради суддів".

Коментуючи питання, чи можна звільняти всіх суддів, він сказав про таке: "Комісія сказала, що не можна одночасно звільнити 8 тис. суддів, тому що це, по-перше, буде порушення європейських стандартів незалежності судової влади, а, по-друге, можна призвести до колапсу судової системи, тому що одночасно знайти заміну такої кількості суддів неможливо".

За його словами, Венеціанська комісія рекомендує позбутися системи спеціалізованих судів, крім автономних адміністративних судів, тобто від системи господарських судів. 

Нагадаємо, на думку голови громадської організації "Громадський люстраційний комітет" Олександри Дрік, судді Конституційного суду дуже зацікавлені в скасуванні закону про люстрацію.

Джерело: www.5.ua