flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як практика ЄСПЛ щодо власності врятує українські суди в майбутньому

26 жовтня 2015, 13:05

 Рано чи пізно в нашій державі з’явиться велика кількість справ щодо втрати власності в зоні проведення антитерористичної операції чи в Криму. Тому українським володарям мантій у пригоді може стати практика Європейського суду з прав людини щодо захисту права власності.



Про це йшлося на міжнародній конференції «Право власності: європейський досвід та українські реалії». Так, керівник проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції України» Віргіліус Валанчіус розповів, що Євросуд розглядає найбільше справ щодо порушення права на справедливий суд, а на другому місці — справи про захист права власності.

У свою чергу суддя ЄСПЛ у відставці Драголюб Попович детально зупинився на практиці установи із цих питань. «Держава може втручатися в право власності, експропріювати власність, але це має відбуватися відповідно до закону», — наголосив Д.Попович. За його словами, у випадку експропріації компенсація має бути розумно пов’язана з вартістю власності. І лише у виняткових випадках виправданою вважається експропріація без компенсації.

Аналіз великої кількості рішень ЄСПЛ, ухвалених за результатами застосування ст.1 Першого протоколу, уможливлює визначення критеріїв, що підлягають оцінці під час вирішення питання про допустимість втручання держави у право власності.

З другого боку, представники української Феміди вважають, що рішення Євросуду не містять виключно жорстких чи безальтернативних правил. Вони слугують орієнтиром для визначення критеріїв та обставин, які мають бути оцінені, а також способів їх оцінки. Проте кінцевий результат вирішення спору — задовольнити чи відмовити в задоволенні — повинен належати до компетенції національного суду.

Європейські та вітчизняні експерти вважають: сьогодні українські служителі Феміди мають ознайомитися з європейською практикою розгляду справ, які стосуються втручання держави в право власності в «особливих умовах». Зокрема, висловлювалися припущення, що наша держава отримає велику кількість позовів, ініційованих суб’єктами, які втратили свою власність у зоні проведення АТО та в Криму. Тоді як вітчизняна судова система не має досвіду втілення в життя гарантії захисту права власності в подібних умовах.

Тому поради європейських законників можуть допомогти українським володарям мантій при розгляді таких справ та врятувати від можливих помилок.

Детальніше про питання захисту власності у практиці Євросуду та застосування його позицій в українських реаліях читайте в наступному числі «ЗіБ»