flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Юристи обговорили практику винесення виправдувальних вироків

26 жовтня 2015, 16:42

 Під час засідання дискусійного клубу «Ефективне правосуддя», яке зібрало суддів, адвокатів, робітників прокуратури та науковців, були висунуті пропозиції щодо необхідності законодавчого закріплення відповідальності за подачу неправдивих свідчень та можливості оскарження внесення в ЄДР відомостей про вчинення кримінального правопорушення.



Як повідомили "ЗіБ" у АПУ, в Івано-Франківську відбулося чергове обговорення проблематики винесення виправдувальних вироків.

До організації заходу долучилися Секція суддів АПУ, Відділення АПУ в Івано-Франківській області, Громадська організація «Всеукраїнська асоціація жінок-суддів», Юридичний інститут Прикарпатського національного університету.

На відкритті заходу заступник голови Апеляційного суду Івано-Франківської області Володимир Гандзюк зазначив, що у 50х роках минулого століття кількість виправдувальних вироків була значно більшою, ніж нині. Однак, він звернув увагу на те, що кількісні показники виправдувальних вироків не можуть бути причиною для вихвалянь.

Так, судді скаржились, що виправдувальні вироки можуть тягнути за собою відкриття дисциплінарного провадження за 375 статтею Кримінального кодексу України – винесення завідомо неправосудного рішення.   

Претензії у суддів були й до адвокатів:«подекуди захисник стає обтяжуючою обставиною для підсудного», натякаючи на те, що колеги не завжди добросовісно ставляться до своєї роботи та не використовують всі можливості для доведення невинуватості підзахисного.

Учасники засідання звертали увагу й на законодавчі проблеми. Так, адже за час існування Кримінального кодексу України до нього було внесено аж 684 зміни. Водночас, під час заходу лунали пропозиції про необхідність законодавчого закріплення відповідальності за подачу неправдивих свідчень та можливості оскарження внесення в ЄДР відомостей про вчинення кримінального правопорушення.

Своїми думками та практикою з колегами ділилися суддя Вінницького  міського  суду Вінницької області Євген Бернада, суддя Івано-Франківського міського суду Олег Лазарів, заступник прокурора Івано-Франківської області Володимир Гулкевич, заступник директора Юридичного інституту Прикарпатського національного університету Юрій Микитин, адвокат, член Відділення АПУ в Івано-Франківській областіІгор Тинів, суддя Ірпінського  районного суду Киівської області Сергій Аніпко, голова суду Яремчанського міського суду Івано-Франківської області Юрій Марчак, суддя судової палати з розгляду кримінальних справ та справ про адміністративні правопорушення Апеляційного суду Закарпатської області Лілія Симаченко, суддя Буського районного суду Львівської області Ганна Шендрікова та інші.