flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВАСУ Олександр Нечитайло: «Венеціанська комісія рекомендує Україні закріпити автономію адміністративних судів»

27 жовтня 2015, 08:04

 Європейська комісія «За демократію через право» (Венеціанська комісія) у своєму Висновку щодо запропонованих Конституційною Комісією змін до Конституції України у сфері правосуддя від 26.10.2015 №CDL-AD(2015)27 підтримала свою попередню позицію, яка передбачає існування системи спеціалізованих адміністративних судів. При цьому у висновку, оприлюдненому сьогодні на офіційному веб-сайті Комісії (http://www.venice.coe.int) Венеціанська комісія посилила свою рекомендацію, вказавши на доцільність автономії системи адміністративних судів.

 За словами Голови Вищого адміністративного суду України Олександра Нечитайла, таким чином Венеціанська комісія фактично схвалила виокремлення системи адміністративних судів та дала можливість для створення незалежно>ї системи адміністративних судів на чолі з вищим спеціалізованим адмінсудом як судом касаційної інстанції.

У висновку також зазначено, що частину 4 статті 125 Конституції України у редакції, запропонованій Конституційною Комісією України «Відповідно до закону можуть діяти вищі спеціалізовані суди» слід розуміти не в тому сенсі, що усі існуючі вищі спеціалізовані суди можуть продовжувати функціонувати, а таким чином, що деякі з цих судів можуть продовжувати працювати, якщо це передбачено законом. 

«Попри загальну рекомендацію Венеціанської комісії ліквідувати вищі спеціалізовані суди в Україні, європейські експерти надають виняток адміністративним судам, для яких пропонується повна автономія», - зауважив Голова ВАСУ. «Це повністю співпадає з нашими пропозиціями утворити незалежну систему адміністративних судів, позбувшись подвійної касації та чотириланкової судової системи, до чого послідовно та наполегливо у своїх висновках та рекомендаціях закликає Венеціанська комісія», - додав О.Нечитайло.

Того ж дня Венеціанська комісія схвалила остаточний Висновок щодо запропонованих змін до Основного Закону, наданих Робочою групою з питань правосуддя та суміжних правових інститутів Конституційної Комісії у липні цього року, у якому підтвердила свою попередню позицію щодо підтримки існування системи спеціалізованих адміністративних судів в Україні.

Так, зокрема, у висновку Венеціанської комісії йдеться про конституційне закріплення системи адмінсудів (при цьому було відзначено, що на відміну від інших вищих спеціалізованих судів, які Венеціанська комісія пропонує ліквідувати, ВАСУ може бути виключенням) та їх ролі в українському суспільстві. Зокрема, Венеціанська комісія підтвердила свою позицію, викладену в опублікованому у липні попередньому висновку, про те, щоконституційне посилення адміністративних судів, які вже існують в Україні, вітається. «З точки зору захисту прав людини адміністративна юстиція є важливим елементом у процесі контролю за діяльністю органів державної влади» - йдеться у п. 21 висновку № CDL-AD(2015)026 new="" times=""> від 26.10.2015р.

 На думку Голови Вищого адміністративного суду Олександра Нечитайла, обидва документи є свідченням невідворотності якісних змін у статусі адміністративних судів та посиленні їхньої ролі при захисті прав людини у відносинах з державою. «Сьогодні ми маємо історичний шанс змінити систему судів, переорієнтувавши її на потреби суспільства, і автономні адмінсуди є ключової складовою цих змін», - переконаний Голова ВАСУ.

Джерело: www.vasu.gov.ua