flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За наявності суперечливої інформації щодо перебування кандидата в депутати на території України ЦВК слід здійснювати всебічну перевірку обставин – ВС

17 липня 2019, 07:47

Верховний Суд залишив у силі рішення суду першої інстанції про визнання протиправною та скасування постанови ЦВК щодо скасування реєстрації кандидатом у народні депутати Рената Кузьміна.

Таке рішення прийнято Верховним Судом у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду в результаті перегляду в апеляційному порядку справи за позовами Рената Кузьміна і Політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» до Центральної виборчої комісії.

Позивачі просили, зокрема, визнати протиправною та скасувати постанову від 5 липня 2019 року № 1496 «Про скасування реєстрації кандидата в народні депутати України Кузьміна Р.Р., включеного до виборчого списку політичної партії «Опозиційна платформа – За життя», у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року». Наголошували, що після повернення 8 травня 2014 року в Україну Ренат Кузьмін більше не перетинав державний кордон України, що підтверджує його постійне перебування в Україні (в межах її державного кордону) із вказаної дати до цього часу.

ЦВК зазначила, що ухвалила постанову, спираючись на лист СБУ, який містив дані щодо непроживання Кузьміна Р.Р. протягом останніх п’яти років в Україні, тоді як подані позивачем документи до Комісії не підтверджували його перебування на території України абсолютну більшість (не менше 183) днів кожного року із п’ятирічного періоду, які йдуть підряд та передують дню позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Верховний Суд звернув увагу на те, що на момент реєстрації Кузьміна Р.Р. кандидатом у народні депутати України 20 червня 2019 року ЦВК  мала в розпорядженні лист ГПУ, в якому повідомлялось про здійснення судового розслідування у кримінальному провадженні стосовно позивача, а також про те, що за місцем реєстрації і проживання він тривалий час не з’являвся, перебував у розшуку і що може переховуватись на тимчасово окупованій території АР Крим й на території Російської Федерації. Однак наявність такої інформації не перешкодила ЦВК зареєструвати Кузьміна Р.Р. кандидатом у народні депутати України.

Також Верховний Суд встановив, що оперативним працівникам СБУ не доручалося проведення розшукових дій щодо Кузьміна Р.Р., отже, покладений в основу рішення лист СБУ не несе достовірної інформації про перебування/не перебування позивача в Україні.

Крім цього, Суд узяв до уваги, що попри готовність представника політичної партії у ЦВК подати до Комісії матеріали на підтвердження проживання позивача на території України протягом останніх п’яти років, ЦВК не сприйняла цю заяву, а наявні в Комісії документи, передані їй Кузьміним Р.Р., не були оголошені та відповідно оцінені.

Верховний Суд вважає, що суд першої інстанції обґрунтовано виходив з того, що на момент прийняття оскаржуваної постанови в розпорядженні ЦВК була суперечлива інформація щодо перебування позивача на території України з 2014 року, тому Комісія не могла обмежуватись лише наданим СБУ листом із викладеними в ньому припущеннями, а мала здійснити повну і всебічну перевірку вказаних обставин.

З повним текстом постанови Верховного Суду від 15 липня 2019 року у справі № 855/270/19 (адміністративне провадження № А/9901/208/19) можна ознайомитися у Єдиному державному реєстрі судових рішень –  reyestr.court.gov.ua/

Джерело: Верховний Суд